IR-ontvanger maken

Het eindresultaat

Hoe je een simpele maar zeer handige IR – ontvanger bouwt, kom je in deze howto te weten: dit toestel laat je toe om je pc te bedienen met eender welke afstandsbediening. Bvb. waarmee je de tv of videorecorder bedient. Het is een erg nuttig ding, zeker als je vaak dvd’s bekijkt of als je je mp3-speler wilt bedienen zonder alles met muis en toetsenbord te moeten doen.

Dit is ook een ideale mod voor mensen die hun computer in een mediacenter willen veranderen.

Benodigdheden

We kunnen op de foto hiernaast alvast zien hoe het eindresultaat er zou moeten uitzien. Dit is een infrarood-ontvanger die je op je seriële poort kunt aansluiten. Er bestaan ook USB-varianten ondertussen die je zo kunt kopen in de winkel, maar dit exemplaar geeft toch nog wat herinneringen aan de goede oude tijd waarin alles zelf gemaakt werd.

Zo geef je trouwens je afgedankte seriële poort toch nog een nuttige functie. Laten we eerst even kijken wat er allemaal nodig is om deze IR – ontvanger (infra rood) in elkaar te steken.

Onderdelen

 • Sub-D 9-pin serial doos
 • Sub-D 9-pin female connector
 • TSOP 1738 IR – ontvanger
 • 4.7 µF elektrolitische condensator
 • 5V 100mA TO-92 78L05 volt.regelaar
 • 4.7kOhm 1/10W weerstand
 • 1N4148 universele diode
 • Klein stukje koperdraad

Werkmateriaal

 • Pincet (om draad te plooien)
 • Kniptang voor de pinnen
 • Kleine schroevendraaier (plat)
 • Gewone sterschroevendraaier
 • Schaar en plakband
 • Soldeerbout en soldeertin

Schema voltageregelaar

En natuurlijk mag het schema niet ontbreken. Ik zou aanraden om dit schema af te drukken, zodanig dat je snel kan refereren of je juist bezig bent.

Ir-ontvanger & Voltageregelaar

Soldeer pin 1 van de voltageregelaar aan pin 2 van de IR – ontvanger.

Neem je kniptang en knip been 3 van de voltageregelaar redelijk kort zodat alles nog in het doosje past. Hou vervolgens de diode klaar voor de volgende stap.

Diode & Weerstand

Neem nu je seriële connector en de diode. De negatieve kant is gemarkeerd met een zwarte cirkel. Knip de positieve kant redelijk kort en soldeer dat in pin 7 van de seriële connector.

Soldeer daarna de negatieve kant van de diode vast aan pin 3 van de voltageregelaar. Soldeer ook pin 2 van de voltageregelaar vast in pin 5 van de seriële connector. Voor een duidelijk overzicht, gebruik je best het schema.
Knip de weerstand aan beide kanten redelijk kort af, en soldeer een pin in pin 1 van de seriële connector en de andere pin aan pin 3 van de voltageregelaar. Controleer opnieuw of alles nog in het doosje past. Zoniet, pas alles een klein beetje aan zodat het er wel in past.

Condensator & draad

Verbind het stukje koperdraad met pin 1 van de seriële connector en het andere uiteinde met de bovenste pin van de IR – ontvanger. (de data-pin)

Nu moeten we de condensator klaarmaken, zodat alles in het doosje past. Eerst moeten we de negatieve pin vinden. Dat is het kortste beentje en die kant is ook gemarkeerd op de condensator met een streep. Op de foto is het beentje geplooid.
Soldeer de negatieve pin in pin 5 van de seriële connector en verbind die ook met pin 2 van de voltageregulator. Soldeer pin 2 van de IR – ontvanger vast aan de positieve pin van de condensator. Met deze stap, zijn we bijna bij het einde gekomen. Even een snelle break en dan storten we ons op de finale.

Conclusie

Doe een klein stukje plakband aan de pins van de onderdelen die de seriële doos kunnen raken. Als die doos, dat omhulsel, van metaal is, dan geleidt het mogelijks ook elektriciteit en dan is er kans op kortsluiting.

Nu kan alles in het doosje en we kunnen de boel dichtdraaien en op onze seriële poort zetten van de computer. Als de pc afgesloten is tenminste!!! Er is zoals gezegd niet alleen kans op kortsluiting, maar eventueel ook een mogelijk risico op schade door statische elektriciteit. Zorg dus ook altijd dat je jezelf met de aarde verbindt vooraleer je aan (computer)hardware werkt door even een goed geleidend object aan te raken dat met de aarde in verbinding staat, zoals bijvoorbeeld een radiator.
Dat ziet er goed uit! Een prutswerkje om alles precies te solderen, vooral voor de mensen die nogal dikke vingers hebben, maar in ruil krijg je er veel voor terug. Nu kan je programma’s downloaden zoals IRassistent en Winlirc, om de ontvangen codes van de afstandsbediening te vertalen naar computer commando’s. Veel plezier met jouw nieuwe aanwinst!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
IR-ontvanger maken, 5.0 out of 5 based on 1 rating


Tags: , ,

1 reactie op “IR-ontvanger maken”

 1. Control your computer with Lirc and a Telenet Remote Control : Topconsultant zegt op :

  […] reasonable prices these days, but in case you want to do it the hard way, you can also attempt to create your own serial Infra-Red receiver. This device will be recognized by Lirc or WinLirc and you’ll be able to let your remote […]

Plaats een reactie