Glowing floppy drive

Waar is de tijd dat men nog vele liters koffie moest drinken, tijdens het wachten op het geratel van een diskette station?

Gelukkig kan men reeds spreken van lang vervlogen tijden. Vaak zit er in sommige computers nog een diskette station dat men eigenlijk praktisch nooit, of toch zelden gebruikt. Vandaag gaat dat veranderen. We gaan LEDs in de drive steken die ervoor zorgen dat er een gloed uit de gleuf komt met een kleur naar eigen keuze.

Zo kunnen we de glorie en charme van de drive toch min of meer in ere herstellen.

Benodigdheden

  • Diskette station
  • LEDs (kleur naar keuze)
  • Passende weerstanden voor je LED (blauw = 220 Ohm)
  • Wat draad
  • Soldeertin en -bout
  • Kleefband
  • Lijmpistool

Floppy drive openmaken

We leggen het diskette station op zijn rug om het te openen. De drie rode cirkels tonen aan waar de schroeven zich bevinden. (kan anders zijn bij andere modellen)

We moeten ook de voorkant wegdoen. Dat doen we door alle pinnetjes in te drukken en de voorkant eraf te schuiven.
Ziezo, dat is dan ook al weer gedaan. Haal het klepje eraf om het licht door te laten.
Dit is het resultaat nadat we alles uit elkaar hebben gehaald.

Leds monteren

Wij kozen voor blauwe leds. We gaan die leds aaneenschakelen met hun voorweerstanden (220 Ohm). Als we goed kijken in de hoekjes, dan moeten we wel een plaatsje vinden voor onze leds. Om geen kortsluiting te veroorzaken heb ik het hoekje afgeplakt met plakband.

Soldeer de weerstanden aan de leds, en kleef dan met je lijmpistool de led aan het stukje plakband in de hoek van je floppy drive.
Hier zie je ze allebei op zijn plaats.
Nu moet alles nog worden aangesloten. Steek daarvoor de draden door de gaatjes achteraan.
Alles wat we nu nog moeten doen is de draden op de juiste plaats solderen om de leds van stroom te voorzien. Het omcirkelde deel is waar de stroom binnenkomt in de floppy drive.
Daar gaan we dus nu onze draden solderen. Als we kijken op de afbeelding, dan som ik op van links naar rechts: 5V, ground, ground, 12V. De positieve kant van de led gaat in de 12V aansluiting (gele draad van de molex) en de negatieve kant gaat in de aansluiting waar een zwarte kabel aankomt bij de floppy drive (= ground). Nu moeten we nog alles terug dichtschroeven en terug op zijn plaats monteren.

Conclusie

Bij deze mod gebruikten we een zwart diskettestation. Zie je liever een andere kleur? Dan kun je nog altijd de cover kleuren door het te overspuiten. Het enige wat we nu nog kunnen doen is kijken naar wat sfeerfoto's of bij je eigen gemodde diskette station het lichteffect bewonderen.

Nice isn't it? 8)

Credits: Foto’s van casemod-freax

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.5/5 (14 votes cast)
Glowing floppy drive, 3.5 out of 5 based on 14 ratings


Tags: ,

Plaats een reactie