Top window monteren

Een topwindow kun je steken ter aanvulling van een gewone window. Je kan eventueel achterna nog lichteffecten toevoegen, of koeling, maar dat is niet noodzakelijk. In deze howto wordt ook een kleine schakeling geïnstalleerd voor koeling, maar er wordt later nog uitgelegd, hoe je best zoiets maakt.

Benodigdheden

Deze mod heeft de volgende componenten nodig:

 • Window (plexiglas of glas)
 • Bovenkant van je case
 • Wipzaag of dremel
 • Potlood
 • Fans (ventilators)
 • Schakelaars
 • LED verlichting (+ weerstanden)
 • Koperdraad en een mes
 • Een schets van je window
 • TESA Tape – (schilderstape)

Voorbereiding

Je ziet bij de plaats waar de Fan komt te zitten dat het lipje van de buitenkant naar de Fan is toegebogen. Dit om de draden achter weg te kunnen werken, denk er dan wel om bij het plaatsen van de Fan dat de draden ook daar komen te zitten!!!!!

Voor het aftekenen heb ik deze mal gemaakt maar daarover verder meer.
Ik had een malletje gemaakt van karton en deze uitgesneden en dan ook in de top getekend => Dit omdat je nogal weinig ruimte hebt om te klooien in je top. Dus heb ik besloten om het zo te doen en geloof me dit werkt perfect.
Je mag het zelf anders oplossen maar geloof me dit is een stuk makkelijker. En met een malletje zie je meteen of het wel of niet past.

Window tekenen

Hier is het overgetekend op de top van je case. Vervolgens moet alles uitgezaagd worden.

Maar eerst beschermen we de buitenkant tegen splinters en uitschuivers d.m.v. TESA Tape. Pak hem maar helemaal in. Hoe meer Tape hoe mooier het resultaat. De plakkerige troep van de tape is later met gewoon wat Glas-sex te verwijderen.
En dan maar boren en zagen wel weer eerst het grote en dan het kleine, en heb geduld want in de top heb je minder ruimte dan aan de zijkanten van je case. Denk daar aan en blijf niet nutteloos doorgaan want dan verbuig je misschien het een en 't ander, en heb je kans dat het niet meer past. Kom je niet verder schroef dan het zooltje onder je decoupeerzaag vandaan en ga op gevoel verder.
Let wel op dat je nu geen steun hebt en je dus echt zeker moet zijn van je zaak. Mis zagen is waarschijnlijk je algehele vorm of verpesten, of helemaal moeten aanpassen. Het kan dus wel maar wees voorzichtig.

Window uitzagen

Enkele foto's tijdens het zagen…

Close-up van het zaagwerk.
Dan is het tijd om het glas erin te zetten, laat het folie er zo lang mogelijk op zitten!!! Dit voorkomt onnodig krassen, en is dus bevordelijk voor een mooi eindresultaat. Zaag eerst de globale vorm uit en ga dan steeds precieser te werk tot dat je de vorm krijgt die je hebben moet.
TIP!!!: Niet in een keer de goede vorm uitsnijden/zagen/dremelen dit gaat zeker fout!!!

Nu nog op de top plakken, en dan op naar de grootste klus…

Window + baybus

Het inbouwen van de switches is het meeste werk. Je moet boren, lijmen en solderen: Je begint met het uitzetten van het raster. Bij mij was dit een raster van 3×4 punten (Leds[4] Switches[4] en nog een rij Leds[4]). Dan boor je een begin voor met je Dremel. Vervolgens pak je de grote echte boormachine, en met een ijzerboor van 5 mm boor je de gaten goed door.

Zorg er echter voor dat je niet door het plexiglas heen moet, houd hier rekening mee en snij van te voren de uitsparing eruit!!! Het kan wel maar geeft zo'n troep en stinkt. Dit omdat de boormachine snel genoeg boort om het plexi te verbranden…

Is dat niet mooi?

Dan steek je de Leds en switches in de gaten, en soldeer je alles. Op zich niet zo moeilijk maar let op van de polariteit. Als je ledje niet werkt dan heb je ergens gemist. Zorg ook dat het bovenste ledje brandt als de schakelaar omhoog staat en omgekeerd. Als het toch verkeerd is, dan is dit nog niet zo erg maar het staat iets professioneler als het klopt.
Even een overzichtsfoto. (met fan gemonteerd)

Conclusie

En als het allemaal weer ingebouwd is. Zet je je pc aan en bekijk je het resultaat van je harde werken en krijg je het volgende resultaat.

Oh isn't that pretty?
En in het donker zal het er ongeveer zo gaan uitzien.
Persoonlijk vind ik dit een zeer mooie mod omdat het zo multifunctioneel is. Je hebt een mooi lichteffect, een window, en een schakelpaneel in één klap!

Credits: Raven

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.3/5 (12 votes cast)
Top window monteren, 3.3 out of 5 based on 12 ratings


Tags: , , , ,

1 reactie op “Top window monteren”

 1. palyter zegt op :

  erg slim idee, alleen 1 ding,
  het was leuker geweest als je je ventilator achter een stukje ijzer had verborgen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)

Plaats een reactie