LCD howto
Onlangs las ik dat je LCD’s kon kopen voor € 88,00 die helemaal klaar waren voor gebruik. Maar dat vond ik te veel voor een LCD die je ook zelf kon solderen. Daarom heb ik me een crystalfontz 20*4 LCD aangeschaft en ben ik zelf aan de slag gegaan.
Op het internet zijn er honderden guides te vinden over LCD’s. Waarom maak ik er dan nog een? Simpelweg omdat ik mijn LCD via dit stappenplan heb gemaakt en het werkt gewoon! Ik zou zeggen, hou je soldeertang klaar en ga naar de volgende pagina.
Benodigdheden
- Een 20×4 LCD-scherm
- Wat koperdraad
- Potmeter 100 Ohm
- Potmeter 10K Ohm
- Printerkabel (= parallelkabel 1,8 m)
- Soldeerbout (ongeveer 15 Watt)
- Soldeertin
- Krimpkous (voor de afwerking)
De parallelkabel (bijvoorbeeld van een printer of scanner).
Printkabel klaarmaken
Eerst en vooral open je beide uiteinden met een schroevendraaier.

De PC-uitgang soldeer je zoals op het schema op de vorige pagina. Hiernaast kun je alvast een tussentijds resultaat zien.
(daar waar alle draadjes aan elkaar hangen, mag je alles dichtsolderen met tin)
LCD solderen
Le moment suprême! Op de achterkant van de LCD kun je volgens je schema alles beginnen solderen. Tijd nemen voor je werk en precies werken is hier de boodschap! Ook opletten om je soldeerbout niet te lang tegen je printplaat te houden, of je frituurt de boel gewoon. Dat zorgt voor slechte connecties en mogelijks ernstiger schade.
Hier wordt reeds de eerste potmeter aan de schakeling gesoldeerd. Je kan hier eventueel wat krimpkous gebruiken voor de beentjes van de potmeters, zodat alles mooi afgewerkt is en er minder risico is op kortsluiting. Zorg er eventueel ook voor dat de draadjes van de potmeters lang genoeg zijn zodat je de potmeters later nog in een lege drivebay kunt steken bij je LCD, of achterin de case.
Ten slotte solderen we de tweede potmeter aan de rest van de losse draadjes. Je vraagt je nu misschien af; wat is een potmeter?
Het is eigenlijk heel eenvoudig: met een potmeter kun je de sterkte regelen van de tekstregels op je LCD en ook van de verlichting. “Dimmen” dus, om het kort te zeggen. Vandaar dat de LCD bijvoorbeeld in een drivebay wordt geplaatst, met de potmeters ernaast, zodat het één unit vormt. Als de LCD te sterk schijnt tijdens bijvoorbeeld het kijken naar een film in een donkere kamer, dan kun je dat met de potmeters dimmen.
Conclusie
Dit is dan hoe het er uitziet als de PC-aansluiting op de printeruitgang is aangesloten. (balk 1 en 3 lichten op).
Hoe je precies de afwerking doet, dat is volledig jouw keuze. Hier staat de LCD in een houdertje van plexiglas.
Conclusie: Dit is een redelijk lastige mod, omdat het precisiewerk is. Ik moest erg lang prutsen om alles te solderen. Er wordt ook aangeraden om de potmeters niet helemaal open te draaien, maar om ze zodanig in te stellen, dat de letters goed zichtbaar zijn en de belichting goed overkomt.
Al bij al ben ik erg tevreden over het bekomen resultaat, net omdat het me zoveel moeite gekost heeft en het toch gelukt is. Ik had nog een bijkomend probleem. Er was door een kleine kortsluiting te veel elektriciteit door mijn LCD gegaan, zodat de verbinding van de verlichting was doorgesmolten. (op de LCD printplaat zelf!) Ik heb dan gewoon met wat koperdraad een overbrugging gemaakt en wonder boven wonder: het werkte weer. 🙂
Foto credits: team-tomahawk
LCD howto,
Tags: LCD
mooie how to 🙂
simpel maar handig ^^